Judoclub Bocholt
start     nieuws     folder     geschiedenis     clubgeschiedenis     waar & wanneer     foto's     activiteiten     contact

De geschiedenis van het judo

Op 28 oktober 1860 werd te Mikage, kort bij de havenstad Kobe, in Japan, meester Jigoro Kano geboren. Met zijn familie verhuisde hij in 1871 naar Tokio. Hij studeerde daar filosofie, economie en politiek. Later werd hij leraar aan de school voor edelen - gakushu-in - en bekleedde hij ook hoge staatsposten.

Ten gevolge van zijn tengere lichaamsbouw ging hij het oude Ju Jutsu bestuderen. Hij had in verhalen kennis gemaakt met het principe dat door gebruik van Ju Jutsu het voor de zwakkere mogelijk was een sterkere te overwinnen. Een oude Japanse Ju Jutsu meester, en vriend van de familie Kano, Teinosuke Yagi, bracht Jigoro Kano in contact met het Ju Jutsu.

Na lang zoeken kreeg Jigoro onderricht van de meesters Hachinosuke Fukuda en Masatomo Iso, van de Tenshin-Shin'yo Ryu en van meester Tsunetoshi Iikubo van Kito Ryu. Deze drie meesters leerden Jigoro Kano de geheimen van hun respectievelijke scholen. Verder vervolmaakte hij zich nog door studie van geschriften van andere Ju Jutsu scholen, en ook door het bestuderen van buitenlandse werken over lichamelijke opvoedingen. Daarna bouwde hij zelf een systeem op waarin ook veel aandacht besteed werd aan het geestelijke aspect.

In 1882 opende meester Kano zijn eigen school onder de naam Kodokan Judo - school tot het onderricht van de zachte weg. Hij startte in de Eishiji tempel met 9 leerlingen en 12 tatami's - rijststromatten van 1.88 meter op 0.94 meter en 6 cm dikte.

Met opzet had meester Kano het woord 'Jutsu' niet gebruikt maar veranderd in Do. Zo onderwees hij geen Ju Jutsu maar wel Judo - Ju is het principe, Jutsu is de kunst, en Do is de weg.

Na een moeilijke start, en minachting van andere Jutsu-scholen, brak het Kodokan Judo door in 1886. Dat jaar richtte de hoofdstedelijke politie van Tokio een tornooi in. Hieraan namen 15 judoka's van meester Kano, en 15 Jutsuka's van meester Totsuka deel. Het werd een 13-0 overwinning voor het Kodokan.
De suprematie van het Kodokan was bewezen en de sport verspreidde zich over Japan en later over de hele wereld.

In 1887 kwam de technische zijde van het judo tot zijn voltooiing, terwijl de spirituele fase zijn vervolmaking kreeg in 1922, met de twee spreuken: Siryoku Zen'yo - maximum resultaat en Jita Kyoei - onderlinge weldaad.

Na een vergadering met het Internationaal Olympisch Comité te Cairo, overleed meester Kano op 4 mei 1938 op het stoomschip Hikawa Maru aan een longontsteking.
© Judoclub Bocholt 2006 - 2015  |  alle rechten voorbehouden  |